Zajatec korejské války, který se nikdy nevrátil domů

Americký novinář a spisovatel Brendan McNelly, v současnosti žijící v Pelhřimově, přibližuje ve svém článku příběh skupiny amerických vojáků, o kterých se v souvislosti s Korejskou válkou příliš nemluví. Kromě toho také připomíná, že skončením války se situace na severní části Korejského poloostrova zklidnila jen na povrchu.

Přestože od konce Korejské války (1950-53) uběhlo již 60 let, některá z jejích tajemství přežívají do dnešních dnů. Jedním takovým je i příběh amerického desátníka jménem John Roedel Dunn, který krátce po svém nasazení do války upadl do zajetí a ocitl se v táboře, kde byl s dalšími zajatci pod dohledem čínských vojáků. Tvrdé podmínky v těchto táborech poštvávaly zajatce proti sobě a ti, kteří přežili, se často uchýlili ke kolaboraci s komunistickým režimem, stejně jako to učinil Dunn. Tito přeběhlíci se vzápětí stali loutkami čínské propagandy, ale někteří z nich se po několika letech vrátili zpět do Spojených států, přestože jim hrozily vysoké tresty za zradu. I Dunn v roce 1959 Čínu opustil, ale domů nikdy nedorazil.

O několik desítek let později byl Dunnův zapomenutý hrob objeven v místech, kde by ho nejspíše nikdo nehledal – na hřbitově ve slovenské Žilině. V roce 2012 se sice podařilo malou část tajemství kolem John Roedel Dunna objasnit, ale co vše se odehrálo od jeho zajetí do jeho smrti v roce 1996, zůstane nejspíše již navždy záhadou.

Článek v původním anglickém znění je k dispozici zde: http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2013/12/the-korean-war-prisoner-who-never-came-home.html

Leave a Reply

*

captcha *