Film Komorná režiséra Park Chan-wooka

Jeden z nejvýraznějších jihokorejských režisérů současnosti, laureát velké ceny z Cannes za film Oldboy Park Chan-wook přichází s Komornou, dynamickým thrillerem plným zvratů, intrik, krásy a podmanivé erotické atmosféry. Snímek je adaptací bestselleru Zlodějka od spisovatelky Sarah Watersové, jehož děj režisér převedl do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století. Komorná patří mezi nejočekávanější asijské filmy tohoto léta, jen v domovské Jižní Koreji ji za první dva měsíce distribuce zhlédlo přes tři miliony diváků. V českých kinech od 11. srpna. Podívejte se na první ukázku z filmu: https://youtu.be/UGJZEmTB6K0

01_Komorna

Příběh dvou silných ženských postav

Ústředními hrdinkami Komorné jsou šlechtična Hideko, které je celý život vychovávána na odlehlém venkovském panství svým chlípným strýcem, a Sukhui, sirotek po nechvalně známé zlodějce. Sukhui je najmuta podvodníkem, který si říká Hrabě, aby mu pomohla Hideko svést a zmocnit se jejího bohatství. Dle režisérových slov jej námět okamžitě zaujal právě díky hlavním hrdinkám: „Příběh jsem si vybral proto, že jeho dvě ústřední postavy působily tak opravdově. Jedna má temnou minulost a druhá žije v zoufalé přítomnosti, ale obě vyzařují silný smysl pro individualitu a půvab,“ říká Park Chan-wook.

Román Zlodějka, na kterém je film založen, vyšel poprvé v roce 2002 a ihned byl zařazen mezi kandidáty na ocenění Man Booker Prize i Orange Prize. Kniha je třetím románem slavné autorky velšského původu Sarah Waters, která získala řadu ocenění a v roce 2009 byla zvolena členkou Královské literární společnosti. Kromě Zlodějky je autorkou i dalších populárních románů jako Špičkou jazyka nebo Noční hlídka.

 

02_Komorna

Synopse filmu:

Šlechtična Hideko žije v ústraní na venkovském panství se svým strýcem a poručníkem. Chlípný strýc vychovává Hideko přísnou rukou a čeká, až dospěje, aby si ji mohl vzít a zmocnit se jejího bohatství. V domě se však objevuje podvodník, který zosnuje příchod mladé komorné Sukhui, ve skutečnosti chudé kapsářky, která mu má pomoci nebohou Hideko svést. Dobře promyšlený plán ale začíná hatit vášeň, která mezi dvěma dívkami zahoří. Brzy navíc přestává být jasné, kdo koho ve skutečnosti podvádí. Příběh bestselleru Zlodějka spisovatelky Sarah Waters do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století převedl jeden z nejvýraznějších jihokorejských režisérů současnosti Park Chan-wook a vytvořil dynamický thriller plný zvratů prodchnutý podmanivou erotickou atmosférou.

 KomornaPlakatKomorná | Ag-ha-ssi| Handmaiden

drama, Jižní Korea, 2016, 145 min

■ režie: Park Chan-wook

■ kamera: Chung Chung-hoon

■ střih: Kim Sang-bum, Kim Jae-bum

■ hrají: Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong a další

■ distribuční premiéra ČR: 11. srpna 2016

Více o Filmu naleznete ZDE

Leave a Reply

*

captcha *