Pozvánka na vystoupení korejského loutkového divadla Puzzle v Praze

Již 12. ledna vystoupí v pražském Národním divadle marionet dvojice korejských loutkoherců s představením nazvaným Kamarád z ostrova Sindol. Příběh vyprávějící o putování dvou kamarádů po mýtickém ostrově je primárně určen dětem od sedmi do desíti let, avšak svým originálním zpracováním a poetikou potěší i starší diváky.

 

Jeden z tisíců mýtů ostrova Jeju

Hlavními hrdiny představení jsou mladý lesní duch Ccumo a bílý jelínek Ttotto, kteří putují mýtickým ostrovem s cílem najít ztracený magický kámen. Ten svému majiteli propůjčí nadpřirozené schopnosti, kterých hodlá dvojice kamarádů využít při ochraně ostrova. Než však kámen naleznou, musejí hrdinové společně s diváky navštívit různá místa a zažít mnohá dobrodružství.

Představení vychází z mýtů a pohádek korejského ostrova Jeju, kterých bylo v průběhu staletí zaznamenáno na 18 tisíc a které mají kořeny v tradičním šamanismu místních obyvatel. Ti totiž věřili v existenci ochranitelských duchů, z nichž se jeden proměnil v onen magický kámen, který hledají hlavní hrdinové loutkového představení.

Kromě v českém kontextu ojedinělého příběhu zaujme inscenace korejských loutkoherců i svým zpracováním, jenž je založeno na osobitých marionetách, až animaci připomínající scénografii a hudbě a zvuku. Aby bylo představení srozumitelné i malým divákům, jsou hlavními výrazovými prostředky pohyb a zvuk, nikoli jazyk.

 

„Ambasador“ česko-korejské kulturní spolupráce

Tvůrcem celého představení i jednotlivých loutek je korejský loutkář, herec, scénograf a režisér Moon Suho, který má silné vazby na Českou republiku a svou prací se snaží o posílení česko-korejské kulturní spolupráce.

Moon studoval scénografii a loutkářství na pražské DAMU a má za sebou řadu divadelních inscenací i performancí, které nezapřou vliv české loutkářské školy. V roce 2014 Moon založil v jihokorejském Soulu česko-korejské loutkové divadlo Puzzle, kterému se dostalo vřelého přijetí místních diváků i české ambasády. Není bez zajímavosti, že vystoupení divadla Puzzle navštívil při své pracovní cestě po Jižní Koreji i premiér Bohuslav Sobotka.

Moon Suho pravidelně vozí svá představení také do České republiky. Naposledy se tak stalo v prosinci 2015, kdy divadlo Puzzle na pozvání jihokorejské prezidentky Park Geun-hye uvedlo svou inscenaci v rámci večera věnovaného česko-korejské kulturní spolupráci.

Kromě klasických divadelních představení se Moon podílel i na různých performancích. Například v roce 2012 pro Expo v jihokorejském Yeosu zkonstruoval jedenáctimetrovou marionetu, kterou vedla po výstavním areálu skupina českých a korejských herců. Vystoupení této gigantické loutky kladlo důraz na komunikaci s okolním světem a interakci s diváky. (video s loutkou k vidění zde)

 

Detailní informace a kontakty

Vystoupení korejského loutkového divadla Puzzle s názvem Kamarád z ostrova Sindol se uskuteční dne 12. ledna 2017 od 10:00 v Národním divadle marionet (Žatecká 98/1, 110 00 Praha-Staré Město).

Vstup je zdarma, nutno však provést rezervaci vstupenek, a to na adrese jan.blinka@gmail.com. Na téže adrese je možné vyžádat si podrobnější informace.

Kontakt pro média: Jan Blinka, jan.blinka@gmail.com.

 

kamarad-z-ostrova-sindol_plakat-page-001

Leave a Reply

*

captcha *