Czech-Korean Nuclear Industry Supplier Forum 2017 – Setkání českých a korejských zástupců jaderného sektoru

DSCN4426

Ve čtvrtek 27. dubna se v pražském hotelu Hilton konalo česko-korejské fórum dodavatelů v jaderném průmyslu. Hostitelem byla korejská státní společnost KHNP (Korea Hydro and Nuclear Power), která se chce aktivně zapojit v české jaderné energetice. Organizačně akci zaštítila korejská obchodní, investiční a propagační agentura KOTRA. Dopolední blok proslovů a přednášek VIP hostů doplnil odpolední B2B networking českých a korejských firem, kterých bylo na několik desítek.

KHNP se hodlá ucházet o zakázku dostavby jaderné elektrárny Dukovany, potvrdil při návštěvě Prahy ve vysílání ČT24 její CEO a prezident, pan Lee Kwan-sup. Korejská energetická společnost již postavila a provozuje celkem 40 jaderných bloků, 4 reaktory za celkem 20 mld dolarů staví ve Spojených arabských emirátech a dalších devět jich má nasmlouvaných.

DSCN4433

Jižní Korea je jedním z hlavních světových vývozců know-how v jaderné energetice. Korejské Ministerstvo obchodu, průmyslu a energie plánuje do roku 2030 sestavit v zahraničí dalších 80 reaktorů celkem za 400 mld dolarů. Zároveň si země vytyčila stát se třetím největším dodavatelem jaderných technologií s 20 % podílem na celosvětovém trhu.

České ambice KHNP mimo jiné navazují na úspěšnou akvizici plzeňské Škoda Power korejskou firmou Doosan, která by mohla být dodavatelem lukrativního vybavení jaderných elektráren v Evropě i ve světě. V ČR jsou pro KHNP perspektivní zakázky na dostavbu obou našich jaderných elektráren – ty mají prokázat, že se Korejci umí přizpůsobit evropským standardům, a umožnit KHNP pronikat dále na evropský trh.

Česká vláda a Ministerstvo průmyslu a obchodu jsou ve fázi vymýšlení systému financování prioritního projektu dostavby Dukovan a připravují tendr. Plánování se zřejmě protáhne, jednak proto, že minulý tendr se nerealizoval, což podle rozhovoru ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka pro ČT24 podkopává důvěryhodnost ČR v zahraničí. Vzhledem k neustálým třenicím v současné vládě je pravděpodobné, že si budeme muset na konkrétní výsledky zřejmě počkat na vládu příští.

Potenciál česko-korejské spolupráce na dostavbě českých elektráren, ale i kritéria a požadavky české strany nastínili na fóru i bývalý český premiér Jan Fišer a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, pan Stanislav Kázecký – korejská strana musí do spolupráce zahrnout co možná nejvyšší podíl dodávek od českých firem, aby se využilo domácích kapacit.

DSCN4457

Leave a Reply

*

captcha *