Tradiční nakládané zelí Kimči (Pečchu kimčchi)

 

Sama doma 16. 12. 2010 – Korejská kuchyně s Janem Basovníčkem.

Tradiční nakládané zelí Kimči (Pečchu kimčchi) 

3g čínského zelí v celku
1 pohár soli
4 poháry vody
1 pohár mletého čili
1/3 poháru masového vývaru
100g bílé ředkve
70g hrušky
1/3 poháru krevetové omáčky
2 velké lžíce cukru
30g jarní cibulky
30g petrželové natě
30g listů brukve sítinovité
Velká lžíce utřeného česneku
Malá lžíce utřeného zázvoru
1/3 poháru rybí omáčky
Nálev z rýžové mouky (velká lžíce rýžové mouky, 1/3 poháru vody, malá lžíce soli)

 

Zelí uchopíme, otrháme vnější listy a rozpůlíme, příp. velké zelí rozčtvrtímeze 2/3 poháru soli a vody uděláme slaný nálev, kterým zalijeme zelí, zbytkem soli posolíme povrch namočeného zelí, necháme odstát 8 až 10 hodin. Během kvašení občas promíchámeaž zelí zkvasí, dobře jej vymyjeme ve vodě, vložíme do (bambusového) síta a vymačkáme přebytek vodysmícháme mleté čili s masovým vývarem a dobře promícháme. Přidáme rybí a krevetovou omáčku, česnek, zázvor a cukr a opět dobře promíchámepřidáme jarní cibulku, petrželovou nať a listy brukve sítinovité, důkladně promíchámetakto připravenou kořenící směsí potíráme listy čínského zelí zbaveného vody. Potíráme i prostory mezi jednotlivými listy. Dáváme pozor, aby se nám rozpůlené hlávky zelí nerozpadly a listy stále držely pohromadě. Na závěr naložíme do hliněného džbánu, sklenice nebo jiné vhodné nádoby a necháme kvasit

Pro zvýraznění chuti čerstvě naloženého kimchi doporučujeme kimcchi zalít svařeným nálevem z rýžové mouky. (do kastrolku dáme rýžovou mouku, vodu a sůl a za stálého míchání vaříme. Z ohně odstavíme, až je směs čirá.)

Zdroj: Česká televize

  1. Martin Odpovědět

    Píšete „3g čínského zelí v celku“. Znamená to 3kg nebo 3ks?

Napsat komentář: Martin Zrušit odpověď na komentář

*

captcha *