Memorandum s Kangnam University přiblížilo akreditaci korejštiny v Olomouci

Po deseti letech úsilí bude na filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci zřízen nový studijní obor Korejština pro hospodářskou praxi. Rektor Miroslav Mašláň podepsal dnes ve večerních hodinách memorandum o vzájemném porozumění se svým protějškem z Kangnam University Yoonem Shin-ilem.

c56b48d236Foto: Pavel Konečný

„Podpis memoranda je důležitým počinem, protože může rozvíjet spolupráci, která tady již byla například na přírodovědecké fakultě, kde kolegové spolupracovali s korejskými univerzitami v oblasti kvantových výpočtů,“ uvedl Mašláň.

Případná akreditace má podle něj velký význam, protože Korejský poloostrov je pro Česko potenciálním partnerem v hospodářské, politické i společenské oblasti.

„Studium korejštiny chceme akreditovat ve spolupráci s aplikovanou ekonomií. Připravujeme jednooborové tříleté bakalářské studium,“ vysvětlil vedoucí katedry asijských studií David Uher. Předpokládá, že o studium bude velký zájem.  „Například z nošovické automobilky Hyundai, která má řadu dceřiných společností a s níž chce za podpory korejského velvyslanectví univerzita navázat kontakt. Existují signály, že je o tyto absolventy eminentní zájem. Kromě automobilky se absolventi budou moci uplatnit i v korejské společnosti Kia, která sídlí kousek od Žiliny,“ prohlásil Uher.

Více se dočtete ve článku UPOL.

Leave a Reply

*

captcha *