Rozhovor s mistrem taekwondo a hedong komdo Youn Jae Lee

Během akce „Korejské dny v Praze 2015“  se po nádvoří Náprstkova muzea rozléhaly po oba dva dny soustředěné výkřiky a všude byl cítit bojový duch. První den probíhala ukázka hedong komdo a druhý den taekwondo. Přítomní diváci byli fascinováni vynikajícím vystoupením, které předvedlo dlouho trénované techniky dýchání i jednotlivých pohybů. Zvláště působivé bylo vidět cvičit společně Korejce a Čechy, kteří vedle sebe vystupovali v impozantní rovnováze těla a ducha. V historii a vývoji taekwondo v České republice hraje významnou roli mistr Youn Jae LEE,  kterého jste měli možnost během Korejských dnů v Praze 2015 vidět. My Vám s ním nyní přinášíme rozhovor jako poděkování za jeho účast na této akci.

Jak dlouho se věnujete taekwondo a hedong komdo?

Taekwondo jsem se začal učit v roce 1979 a v současné době jsem nositelem 7.danu, v hedong komdo jsem v roce 2000 získal 1.dan, aktuálně mám 4.dan.

Taekwondo je už dostatečně známé, ale o hedong komdo mnoho lidí asi neslyšelo. Mohl byste vysvětlit rozdíly nebo naopak společné rysy?

Komdo existuje ve formě tehan komdo, kde se bojuje s bambusovými tyčemi jako při souboji, hedong komdo je ale jiné – trénuje se v něm tělo a mysl technikami sekání a bodání s dřevěným, tupým, ale i ostrým kovovým mečem.

Taekwondo se cvičí s holýma rukama, a tak se může zdát odlišné od hedong komdo, ale ve skutečnosti mají všechna bojová umění stejný základ – a to je naučit se správně použít svoje tělo k vyvinutí velké síly.

Mohl byste přiblížit Váš postoj nebo přístup k bojovým uměním?

Naučil jsem se, že každý, kdo cvičí bojové umění, musí zklidnit svojí mysl a udržet ji ve skromnosti. Nesmí se nechat oslepit samotnou dovedností, ale musí se neustále učit základům. Nevidím tedy sám sebe jako učitele, ale jako neustále se učícího žáka.

Jak jste se dostal do ČR a jaké byly okolnosti Vašich začátků s výukou bojových umění tady?

V roce 2000 v rámci oslav navázání 10 let diplomatických vzahů mezi Koreou a Českou republikou jsem byl vyslán na Policejní akademii do Prahy, kde jsem působil jako učitel bojových umění.

Když se tady řekne bojové umění, lidé znají judo, wušu, aikido nebo ITF taekwondo (International Taekwon-do Federation, taekwondo KLDR), ale jihokorejské WTF taekwondo (World Taekwondo Federation) vnímají spíš jako sport. Já se snažím tuhle zažitou věc měnit a učit lidi, že taekwondo je pravé bojové umění a učím ho společně s hedong komdo, nunchaku, bomsul a dalšími.

Byl jsem dojatý nadšením mých prvních žáků, kteří se začali poprvé učit od korejského mistra a rozhodl jsem se tady usadit a učit je.

Rozumí čeští žáci dostatečně mentální podstatě bojových umění a jaká je u nás úroveň tréninků?

Myslím si, že Česká republika byla vzhledem ke své geografické poloze hodně ovlivněna okolními zeměmi, a v tom vidím velkou podobnost s Koreou. Cítím tady touhu po tom být silnější a je tu neuvěřitelné nadšení pro trénink. Je opravdu působivé sledovat, s jakou pokorou a zároveň pílí žáci trénují.

Co je pro Vás na životě v České republice obtížné a co Vám naopak dělá radost?

Největší radost a sílu pokračovat dál mi dává, když vidím, jak se moji žáci a kolegové, kteří dlouho pilně trénovali, po troškách zlepšují a rozvíjejí. Na druhou stranu cítím váhu zodpovědnosti za fungování Klubu a chodu všech věcí.

Co plánujete do budoucna, máte nějaký sen?

V příštím roce bych si chtěl najít čas a postupně navštívit všechna místa, kde se u nás vyučuje taekwondo. Rád bych pomohl všem mistrům, aby taekwondo ještě víc porozuměli a mohli ho lépe učit. A aby v jednou v ČR bylo WTF taekwondo považováno za nejlepší bojové umění.

  Profil mistra Youn Jae LEE:

– působil jako učitel bojových umění na Policejní akademii ČR v Praze

– vede Klub korejských bojových umění TAEHAN

– je trenérem poomse a zkušebním komisařem (vyšší technické stupně TKD WTF- dany) Českého svazu taekwondo

– vede v ČR pobočku Mezinárodního svazu hedong komdo

Leave a Reply

*

captcha *