24.4.2017: hudební projekt „Pocta Emilu Kapaunovi“

Rádi bychom Vás pozvali na hudební projekt „Pocta Emilu Kapaunovi“ se koná v pondělí 24. dubna 2017 v Olomouci pod záštitou primátora statutárního města Olomouc a olomouckého arcibiskupa a místopředsedy České biskupské konference Jana Graubnera.

Hudební projekt Pocta čechoamerickému hrdinovi Emilu Kapaunovi, je složen ze tří částí: V úvodu zazní akustické písně Ladislava Křížka  za doprovodu vynikajících kytaristů Rolanda Grapowa (Německo), Jiřího Raina a Michala Kůse. Druhou část tvoří hudební vystoupení olomouckého sboru Amici Musicae Olomucenses Cantant (AMOC) a vrcholem koncertu bude vystoupení jednoho z nejlepších bubeníků současnosti Mika Terrany (USA), kde zazní skladby klasické hudby  propojené s jeho hudebním doprovodem.

Součástí projektu je výstava velkoformátových fotografií otce Emila Kapauna, která je v křížové chodbě chrámu sv. Michala v Olomouci.

 

Čechoameričan Emil Josef Kapaun

Výsledek obrázku pro Emil Josef KapaunNarodil se v městečku Pilsen v Kansasu, jeho rodným jazykem byla čeština. Byl vojenským kaplanem ve 2. světové válce a v roce 1950 se jako jeden z prvních Američanů dostal také do víru Korejské války. Emil Joseph Kapaun doprovázel vojáky v prvních liniích, sloužil mše svaté mezi zákopy. Už v srpnu 1950 byl za svou statečnost – zachránil zraněného vojáka – oceněn jedním z nejvyšších vyznamenání za chrabrost v boji, Bronzovou hvězdou.

V listopadu 1950 odmítl opustit zraněné vojáky a padl tak do zajetí během čínské ofenzivy u Unsanu na severu Koreje. Podle svědectví přeživších se během následujícího pochodu smrti a pobytu v zajateckém táboře, kde byli spojenečtí vojáci vystaveni nelidskému zacházení, pro své druhy obětoval. Zemřel 23. května 1951 na následky podvýživy, úplavice a zápal plic. Když viděl svého spoluvězně seržanta Mikea Doweho plakat, řekl mu: „Neber si to tak, Miku. Odcházím, kam jsem se chtěl vždycky dostat. Pomodlím se tam za vás za všecky.“ 

O výjimečnosti Kapaunovy osobnosti svědčí také to, že od roku 2011 probíhá ve Vatikáně proces  jeho blahořečení. Kapaun by se mohl stát vůbec prvním blahoslaveným americkým vojákem.

Dne 11. dubna 2013 jej americký prezident vyznamenal in memoriam nejvyšším americkým vojenským vyznamenáním, Medal of Honor.

 

Leave a Reply

*

captcha *