KOREA-CZECH ENERGY TECH WORKSHOP 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulý týden proběhlo v Praze další ze série setkání zástupců českých a korejských energetických podniků a technologických institutů v rámci přípravy na další výzvu programu DELTA, jehož cílem je navázat vzájemné kontakty mezi subjekty technického zaměření. Úvodního slova se vedle zástupců CzechInvestu a Technologické agentury ČR ujala i paní Jana Hajzlerová za Česko-korejskou společnost. Poté následovala prezentace již probíhající spolupráce ve výzkumu a vývoje mezi korejským KETEP a českým TAČR, jež aktivně iniciuje společné výměny poznatků, názorů a informací.

Nejobsáhlejším tématem celodenního programu byla jaderná energetika. Diskuze o tomto odvětví, které produkuje až třetinu energie spotřebované v Korejské republice, je živá i v ČR, hlavně kvůli plánovaným dostavbám českých jaderných elektráren. O jádru debatovali pracovníci Oddělení pro Vědu a výzkum při ČVUT s experty z jihokorejských a českých firem jako např. KEPCO E&C, enesG, NUVIA a.s. atd. Po tomto panelu přišel na řadu oběd a samozřejmě networking, který k zadostiučinění organizátorů probíhal během celého dne.

Mezi dalšími tématy nechyběly ani chytré sítě, fotovoltaika a energetická účinnost, kde si poznatky postupně vyměnili zástupci Akademie věd ČR, Omnisystemu, Msway Technology co. a dalších. Lidé z branže zároveň předkládali své vize budoucnosti těchto rapidně rostoucích oborů. Před samotným zakončením konference proběhla zhruba hodinu trvající debata zasvěcených odborníků nad návrhy vzájemných projektů stále se rozvíjející česko-korejské R&D spolupráce.

Leave a Reply

*

captcha *